Meglepődhet, milyen gyorsan látja a javulást

Meglepődhet, milyen gyorsan látja a javulást

Gondolkoztál már valaha a légzés optimális módján? Furcsa kérdés, igaz? Talán azért, mert ösztönös az élőlények számára. A válasz azonban egyszerű – lélegezzen az orrán keresztül. Ezért van ez a dolog az arcunkhoz kötve. Viccet félretéve – a szájon keresztül történő légzés egyszerűen nem hatékony.

A legfontosabb elvitelek:

 • Az orron keresztül történő légzés egészségesebb és hatékonyabb, és segít enyhíteni a horkolást és az alvási apnoét.
 • A BOLT egy vér oxigénszint-tesztje, amely megmutatja, mennyi oxigént szív fel a vére, amikor lélegzik.
 • Minél magasabb a BOLT pontszám, annál kevesebbet vesz a száján keresztül éjszaka, és így annál mélyebben alszik.
 • Néhány egyszerű gyakorlat elvégzésével edzheti és kondicionálhatja testét, hogy tovább tartsa vissza a lélegzetét, hogy növelje a BOLT pontszámát.

Ha Ön sportoló, tudja, hogy amikor Ön vagy ellenfele a száján keresztül lélegezni kezd, az azt jelzi, hogy fáradt. Tehát először merüljünk el a légzés részleteiben.

A tüdejét és a szén-dioxidot

Amikor lélegzünk, oxigén kerül a véráramba, és a szervezet egy salakanyagot, a szén-dioxidot (CO2) üríti ki a véráramból. Egyszerűen fogalmazva, mindannyian tudjuk, hogy belélegzünk oxigént, és kifújjuk a CO2-t – testünk hulladékát. Feltételezzük tehát, hogy testünk reflexszerűen tudja, mennyi levegőre van szükségünk – de ez csak néha van így. Ez olyan, mintha nem éreznénk szomjúságot, még akkor sem, ha a szervezetünk kiszáradt.

Ez ellentmondásosnak tűnhet, de minél nehezebben és gyorsabban lélegzik, annál kevesebb CO2 és kevesebb vérsejt van kitéve, és nem bocsát ki oxigént. Amikor ez megtörténik, az agya pánikba esik, és még gyorsabban kezdhet lélegezni. Tehát amikor azon kapjuk magunkat, hogy levegő után kapkodunk, valószínűleg arra van szükségünk, hogy testünk ne lélegezzen túl sok szén-dioxidot.

Bár szervezetünknek meg kell szabadulnia a szén-dioxidtól, mivel ez egy egyszerű salakanyag, de elengedhetetlen annak meghatározásához is, hogy mennyi oxigénre van szüksége a véráramunknak. Tehát mennyi szén-dioxidra van szüksége szervezetünknek? A tüdőnek körülbelül 5% CO2-ra van szüksége. Ha bármilyen okból elkezdünk erősen lélegezni, a CO2 távozik a tüdőből, a vérből és a vesékből. Ha azonban nagy mennyiségű CO2 távozik a tüdőnkből, az oxigén a hemoglobinhoz tapad, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja felvenni az oxigént.

Vér oxigénszint teszt (BOLT)

A vér oxigénszint-tesztje (BOLT) megmutatja, mennyi oxigént szív fel a vér, amikor lélegzik. Minél magasabb a csavar pontszáma, annál kevesebbet vesz a száján keresztül éjszaka, és így annál mélyebben alszik. Ennek eredményeként minél magasabb a pontszám, annál kisebb az esélye a horkolásnak vagy az alvási apnoénak. Ne aggódjon, ha a BOLT pontszám túl alacsony. Néhány egyszerű gyakorlat elvégzésével edzheti és kondicionálhatja testét, hogy hosszabb ideig tartsa vissza a lélegzetét.

Például próbáljon meg mini lélegzet-visszatartásokat (5-15 másodperc) a nap folyamán. Ezek a leghatékonyabbak, ha a könnyű hasi légzésre összpontosítanak. Egy másik gyakorlat magában foglalja a lélegzet visszatartását séta közben – számolja meg a lépéseket, hogy figyelemmel kísérje a fejlődést. Meglepődhet, milyen gyorsan látja a javulást. Ha csak néhány másodperccel növeli a BOLT-pontszámát, akkor pillanatok alatt kevésbé lesz lélegzete! Ezenkívül javítja az alvás minőségét és a légzés hatékonyságát.

Lassítsd le a légzésed

Korábban már kitértünk arra, hogy ha mélyeket lélegzel, akkor csökkented a CO2 mennyiségét szervezetedben. A szervezetnek azonban növelnie kell a CO2-szintet, hogy csökkentse a pH-t, és lehetővé tegye a hemoglobinnak, hogy oxigént szabadítson fel az uslim-official.top vörösvértestekből. Egy átlagos ember percenként 10-12 levegőt vesz, ami 0,5-0,6 liter levegőt jelent. Az asztmás betegek azonban percenként átlagosan 15-20 levegőt vesznek. Ezért előfordulhat, hogy keményebben kell próbálkozniuk a lélegzetvételeik számának csökkentésével, de ezt úgy kell megtenniük, hogy maximalizálják az orrlégzések számát.

Tehát mi az optimális légvételek száma? A tudósok úgy vélik, hogy percenként 6-8 lélegzetvétel ideális. A tanulmányok azt mutatják, hogy a lassú légzés, percenként hat légzéssel optimális az alveoláris szellőzés javítására és a holttér csökkentésére. Ezenkívül növelte az artériás oxigéntelítettséget és megkönnyebbülést, valamint a légzési intézkedések fenntarthatóságát. A lassú légzést gyakorló krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek nyomon követése fokozott edzési teljesítményt és motivációt mutatott.

Hogyan javíthatja a légzést

Magától értetődik, hogy minél tovább tudja visszatartani a lélegzetét, annál tovább tud részt venni aerob tevékenységekben. Tehát nézzünk meg más dolgokat, amelyekkel a BOLT-pontszámodra és így az atlétikai állóképességedre összpontosíthatsz.

 • Láthatatlan légzés. A szupercsendes nindzsához hasonlóan a légzésnek nagyon csendesnek kell lennie – a vállad és a mellkasod nem mozoghat sokat. Ez a legjobb módja a légzésnek;
 • Lélegezzen az orrán keresztül. Az orrlégzés növeli a keringő vér oxigén- és CO2-szintjét, lelassítja a légzési sebességet és javítja a tüdő általános térfogatát;
 • Szüntesse meg a légzést. Időről időre hagyja abba a légzést, amíg nem "éhes" egy újabb lélegzésre. A levegőéhség növeli a CO2-kibocsátást, és segít feloldani az orrdugulást, ami jobb minőségű alvást tesz lehetővé;
 • Szájragasztó. A szó szoros értelmében bezárva a száját arra kényszeríti, hogy az orrán keresztül lélegezzen, ami segít enyhíteni a horkolást és az alvási apnoét. Bár eleinte kényelmetlenül érezheti magát, miután ellazul, észreveszi, hogy lassabban lélegzik – de hatékonyabban.

Tehát ha alvási problémái vannak, próbálja meg lelassítani a légzését napközben, és javítani a BOLT pontszámot; folyamatosan emlékeztesse magát, hogy lélegezzen az orrán keresztül, vagy próbálja meg a szájtapasztást – ez növelheti a mély alvást, csökkentheti az ébredések számát, és minimálisra csökkentheti a horkolást.

Az egész életen át tartó alvás és a hosszú élettartam vita – befolyásolja-e az alvás a hosszú élettartamot? Ha igen, mennyire jelentős a befolyás?

A legfontosabb elvitelek:

 • A megfelelő alvási szokások létfontosságúak a jó egészséghez és a hosszú élettartamhoz.
 • Az elegendő alvás erősíti az immunitást, és segít a betegségek leküzdésében.
 • Ahhoz, hogy hosszú életet élhess, étkezzen jól, mozogjon rendszeresen, és aludjon sokat pihentetően.

Mekkora különbséget jelent, ha alszol vagy nem? Mi változik a szervezetedben, ha hosszabb ideig alszol? Ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni ebben a cikkben.

Hiszel abban, hogy több mint 100 évig élhetsz?

Amikor a hosszú élet témáját érintjük, azt a hosszú élettel társítjuk. Véleményem szerint a hosszú élettartam és az energiagazdálkodás jobban összefügg, mint egyszerűen csak az élet meghosszabbítása. A több energiára való összpontosítás rövid távú stratégia. Ugyanakkor a hosszú élettartam egy olyan ember tükörképe, aki rengeteg energiával rendelkezik, egészséges, nincs krónikus betegsége stb.

Tehát a hosszú élet célja nem egyszerűen az, hogy tovább élj, hanem az is, hogy egészséges és tele energiával maradj, még a középkoron is.

Az egyik fő oka annak, hogy nehéz elérni a hosszú életet, a krónikus betegségek. Az olyan állapotok, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szélütés, a szívbetegségek, a légúti betegségek, az ízületi gyulladás, az elhízás és a szájüregi betegségek akadályozzák az embereket az öregedésben. Ezek a betegségek hosszú távú következményekkel járnak, amelyek gyakran rövidebb élettartamot eredményeznek. És sajnos az Egyesült Államok lakosságának több mint 45%-a szenved a felsorolt ​​betegségek közül legalább egyben. Őrült számok, igaz?

Továbbá, ami sajnálatos, az az, hogy ha egyszer e krónikus betegségek valamelyikében szenved, növeli annak esélyét, hogy több krónikus betegségben szenvedjen. Ez a helyzet az Egyesült Államok lakosságának több mint 31%-ára. Ezek a tényezők drasztikusan csökkentik az élettartamot és az általános életminőséget.

A hosszú élettartam építőkövei

A fontos tényezők piramist alkotnak:

Az alap az alvásból, az étrendből és a fizikai aktivitásból áll. Ez az alap, amelyen minden múlik; ezeknek a fő alkotóelemeknek szilárdnak kell lenniük, ha hosszú élettartamra törekszünk.

A középső szakasz. Kezeli a glükózkezelést, a gyulladásos választ és a stresszt.

Tehát, ahogy a forma is sugallja, ha egészséges és stabil utat szeretne elérni a valódi hosszú élethez, akkor az alapnál kell kezdenie – az egyik kulcsfontosságú elem az alvás.

Hogyan befolyásolja az alvás a hosszú élettartamot?

Beszéljünk az egyszerű tényekről és a tudományról. Az alvás jelentősen befolyásolja a testet, ami természetesen befolyásolja a hosszú élettartamot.

Az alvás szabályozza a glükózszintet és az éhséghormonokat. Tehát egy rossz éjszakai alvás után előfordulhat, hogy gyorsétteremre vagy egyszerűen rossz minőségű ételekre vágyik.

Az elegendő alvás kiüríti a méreganyagokat a szervezetből. Néhányan megtapasztalták már, hogy a memóriánk az alváshiány miatt lazulni kezd. Az egyik méreganyag, az úgynevezett béta-amiloid, összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral.

Az alvás is segíti az immunrendszert. A szakértők úgy vélik, hogy az elegendő minőségű alvás erősíti az immunrendszert, így csökken a szezonális influenza vagy más bosszantó betegségek esélye.

Az alváshiány hozzájárul a gyulladáshoz. Alvás közben leesik a vérnyomása, és ellazulnak az erek. Ha korlátozza az alvást, vagy más szóval nem alszik eleget, a vérnyomása nem esik le úgy, ahogy kellene. Ez az alváshiány olyan sejteket indít el az érfalban, amelyek aktiválják a gyulladást. A gyulladás pedig a krónikus betegségek egyik fő oka.

Hogyan befolyásolja a melatoninszint az immunrendszeredet?

Lehet, hogy néhányan úgy gondolják, hogy a melatonin csak az „alvási hormon”, vagyis ami egyensúlyba hozza szervezete cirkadián ritmusát, a szervezet belső biológiai óráját, ami javíthatja az alvási szokásokat, ami természetesen fontos az optimális egészséghez. A melatonin azonban sokkal többet tesz:

Támogatja az immunrendszer egészségét. A melatonin létfontosságú támogatást nyújt az immunrendszer számára, segít koordinálni az immunválaszokat, hogy megvédje magát a különféle fenyegetések, köztük a vírusok ellen.

Rákellenes tevékenység. A tudósok azt találták, hogy a melatonin jeleket küld az immunrendszernek, és az immunrendszer „visszabeszél”. Ez az „átbeszélés” finomhangolja és koordinálja az egészséges immunitást. Megerősíti a veleszületett védekezőképességet, amely számos kórokozó ellen védekezik, beleértve a vírusokat és a rákos sejteket is.

Erős antioxidánsként működik. A melatonin segít megvédeni a különféle stresszhatásokat. Antioxidánsként a melatonin több mint tízszer erősebb, mint az E-vitamin. 13-szor akkora antioxidáns kapacitással rendelkezik, mint a C-vitamin. Ezenkívül a C- és E-vitaminnál 70-szer hatékonyabban gátolja a DNS-károsodást – ez egy igazán varázslatos hormon. .

Contents

All search results
X